Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Η άμεση δημοκρατία, γνωστή και υπό τον όρο καθαρή δημοκρατία, αποτελεί έναν τύπο δημοκρατίας και θεωρίας πολιτικών δικαιωμάτων όπου η εξουσία εδράζεται στη συνέλευση όλων των πολιτών που 
συμμετέχουν σε αυτήν. Αναλόγως με το σύστημα που ισχύει κάθε φορά, η συνέλευση μπορεί να έχει εκτελεστικές εξουσίες, νομοθετικές αρμοδιότητες, να ορίζει και να απολύει αξιωματούχους, καθώς και να δικάζει. Η άμεση δημοκρατία χρησιμοποιείται ως όρος κατ' αντιδιαστολή με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία (ή έμμεση δημοκρατία), όπου η εξουσία ασκείται από μια ομάδα ανθρώπων, που συνήθως επιλέγεται μέσα από εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων. Ιστορικά εμφανίστηκε πρώτα η άμεση δημοκρατία και ακολούθησε, μετά από περίπου δύο χιλιετίες, η έμμεση.

Θεμέλιο του πολιτεύματός μας είναι η λαϊκή κυριαρχία. (Άρθ. 1 παρ. 2 Συντάγματος) Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, και υπάρχουν υπέρ αυτού (Άρθ.1 παρ. 3Σ).


Δεν είναι δημοκρατία όταν σε μια  έκτακτη κατάσταση, στην η οποία είναι αδύνατο για μια κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις προς τους δανειστές και παράλληλα προς τον λαό τις, στην οποία οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσει και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα, στην οποία είναι αδύνατον να πληρώσει μια κυβέρνηση το χρέος, και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο, αυτή επιλέγει  να εκπληρώσει τις χρηματικές της υποχρεώσεις, ακόμα και αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών της, κι έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας.

Δεν είναι δημοκρατία όταν μια κυβέρνηση που έχει φέρει το λαό της στο χείλος του γκρεμού, αντί να σεβαστεί και να σιωπήσει μπροστά στη δυσαρέσκεια και στην αγανάκτηση του λαού, αυτή χρησιμοποιεί στο μέγιστο και με τεράστια ανηθικότητα όλες τις λυσσασμένες δυνάμεις καταστολής που έχει, όλη την προβοκάτσια που μπορεί να διαθέσει και όλα τα μέσα, νόμιμα και παράνομα, δημοκρατικά και φασιστικά, για να τρομοκρατήσει και να διαλύσει κάθε είδους δυσφορίας, δυσαρέσκειας και αγανάκτησης ενάντια στο πρόσωπό της.

Δεν είναι δημοκρατία όταν έχεις αντίθετη άποψη για κάτι και το δείχνεις με νόμιμα μέσα, να σε δέρνουν, να σε φιμώνουν, να σε φυλακίζουν και να καταπατούν κάθε έννοια των ανθρωπίνών δικαιωμάτων.

Δεν είναι δημοκρατία όταν υπάρχουν ντοκουμέντα, αποδεικτικά στοιχεία, μαρτυρίες, φωτογραφίες και βίντεο όλης αυτής της, σε τρομακτικά τεράστιο βαθμό, κατάχρησης εξουσίας, κρατικής παρανομίας, παρακρατικής ανομίας, εξευτελισμού κάθε έννοιας ασφάλειας, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς και όχι μόνο δεν τιμωρείται κανένα από αυτά τα τέρατα που διαπράξανε τα εγκλήματα, αλλά με την παραμικρή ευκαιρία τα διαπράττει με περισσότερη μανία και μένος!

Δεν είναι δημοκρατία όταν ένας λαός υποφέρει και πεινάει από συνεχόμενα οικονομικά εγκληματικά  της παρούσας αλλά και των παλαιότερων κυβερνήσεων και το μόνο που του προσφέρει η κυβέρνηση  είναι παχιά λόγια, προκλητικές δηλώσεις και περισσότερη πείνα.

Δεν είναι δημοκρατία όταν μια κυβέρνηση παραμένει γραπωμένη στην εξουσία παρά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην αυλή της και παρά το ότι η επιθυμία όλου του λαού είναι να ανατρέψει την παρούσα κατάσταση.

Δεν είναι δημοκρατία όταν μέλη μίας κυβέρνησης διαγράφονται και ταπεινώνονται δημοσίως αν τολμήσουν να έχουν διαφορετική άποψη από τη γραμμή του κόμματος.

Δεν είναι δημοκρατία όταν ανεξάρτητοι και πραγματικοί γνώστες του θέματος (νομικοί, οικονομολόγοι, ιστορικοί, συνταγματολόγοι) προειδοποιούν, φωνάζουν, δείχνουν ότι ένα κράτος βαδίζει προς το γκρεμό, όταν άλλους δείχνουν δρόμους, λύσεις εναλλακτικές για να σωθεί η κατάσταση, όταν ιστορικά και αποδεδειγμένα υπάρχουν και σχέδια Β και σχέδια Γ  και η κυβέρνηση εξακολουθεί για ένα περίεργο λόγο συνεχίζει να σπρώχνει το λαό της στη καταστροφή.

Δεν είναι δημοκρατία όταν φτωχοί να γίνονται συνεχώς όλο και πιο φτωχοί και οι πλούσιοι να ανταμείβονται για τα εγκλήματά τους εις βάρος των φτωχών.


Δεν είναι δημοκρατία αυτό που έζησε η Ελλάδα εχθές, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011,
μπροστά στο κτίριο που θεσπίσθηκε το σύνταγμα και λίγα μόλις μέτρα από τον τόπο που γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας!  S.


1 σχόλιο:

  1. κάποια λάθη στην έκφραση οφείλονται στη δυσκολία του θέματος αλλά και στην ψυχολογική κατάσταση που μπαίνεις όταν ξέρεις πως αυτά που γράφεις δεν τα γράφεις για εγκυκλοπαιδικούς λόγους αλλά γιατί συνέβησαν μόλις εχθές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή