Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Η οικολογία και η ανακύκλωση μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία μας και να σώσουν την υγεία μας.


Πως; Έτσι:
-Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.
-Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή αντικειμένων όπως γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό.
-Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.
-Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.


Και φυσικά:
-Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.
-Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος).
-Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους.

Είναι απίστευτη από τη μία αλλά και απόλυτα λογική από την άλλη  η αδιαφορία και η  άγνοια μας εδώ στην Ελλάδα σε θέματα ανακύκλωσης και οικολογίας.
Ζούμε στην ίδια ήπειρο και υποτίθεται ότι ακολουθούμε την ίδια πορεία με χώρες που  έχουν τόσο ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση, που έχουν ολόκληρες πόλεις οι οποίες καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εναλλακτικές πηγές ενέργειας και οι οποίες φυσικά επιδοτούνται και επιβραβεύονται από το κράτος, πόλεις που αναπτύσσονται στα πρότυπα σύγχρονων οικολογικών πάρκων. Ζούμε στην ίδια ήπειρο με χώρες που εδώ και δεκαετίες έχουν τόσο υψηλό επίπεδο ανακύκλωσης, που έχουν φτάσει να γλιτώνουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από την εξοικονόμηση πρώτων υλών αλλά και από τα εκατομμύρια τόνους μικρότερης παραγωγής απορριμμάτων. Όλα αυτά βέβαια δεν οφείλονται μόνο στο ζήλο και στο πάθος των ευσυνείδητων πολιτών τους, αλλά και σε αυστηρότατους νόμους των αποφασισμένων πολιτικών τους.

Από την άλλη, εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά σε αυτό τον τομέα, πράγμα παράλογο, αν σκεφτούμε πως τις δύο ισχυρότερες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τον άνεμο και τον ήλιο τις έχουμε σε αφθονία. Τα πέντε αιολικά πάρκα που φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια  με τις 20 και 30 ανεμογεννήτριες δεν κάνουν τίποτα. Θα έπρεπε να έχουμε 50 πάρκα με εκατοντάδες γεννήτριες. Για εκμετάλλευση της πλούσιας ηλιακής ενέργειας ούτε κουβέντα.
Στον τομέα της ανακύκλωσης γίνεται μια κάπως πιο αξιοσημείωτη προσπάθεια, αλλά και αυτή από ιδιωτικούς φορείς και οργανώσεις, πράμα που σημαίνει δεν γίνεται τίποτα έτσι  γιατί όπως είπαμε, εκτός από οικολογική συνείδηση, πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι νόμοι που απαγορεύουν ή που επιβάλουν κάποια πράγματα όπως το διαχωρισμό των σκουπιδιών.
Αυτό και αν είναι γελοίο! Σε μια χώρα που υπάρχει διαχωρισμός και κοινωνικός ρατσισμός παντού και σε κάθε επίπεδο, μόνο τα σκουπίδια δεν διαχωρίζονται. Από παλιοσίδερα μέχρι μπαταρίες και από αποφάγια μέχρι χαρτιά, όλα καταλήγουν στο ίδιο μέρος.  

Και ερχόμαστε και στην Ορεστιάδα... την πόλη-μικρογραφία του κράτους μας όπως έχω ξαναπεί. Σε αυτή  την πόλη και οικολόγος να θες να γίνεις και ανακύκλωση να θες να κάνεις, δεν ξέρεις από που να πιαστείς. Απολύτως καμία ενημέρωση πάνω στο θέμα από κανένα φορέα. Εστίες και κάδοι ανακύκλωσης πουθενά. Μαζεύεις ανακυκλώσιμα υλικά, γυαλιά, αλουμίνια, χαρτιά, μπαταρίες και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις. Καμία πρωτοβουλία από πουθενά.
Ούτε από την «κυβέρνηση» ούτε από την «αντιπολίτευση». Όλοι στον κόσμο τους. Όλοι το συμφέρων τους κοιτάζουν. Αλλά είναι τόσο χαζοί που ούτε και αυτό δεν ξέρουν ποιο είναι.
Όταν θα ξανάρθουν όμως εκλογές και έρθουν να σας γλείψουν χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας για μια ψήφο, μη ντραπείτε και μη φοβηθείτε να τους μουντζώσετε, δεν θα είστε οι μόνοι. Θα φάνε πολλή μούντζα!!  
Πίσω στο θέμα με μια ερώτηση προς τους γονείς που έχουν μικρά παιδία. Τι απαντάτε όταν τα παιδιά σας σας ρωτάνε γιατί παίρνετε εμφιαλωμένο νερό και δεν πίνετε από τη βρύση; Γιατί οι ντομάτες σας έχουν γεύση πλαστικού; Γιατί δεν μπορείτε να ψαρέψετε στον Έβρο και να φάτε με ασφάλεια τα ψάρια; Γιατί τα τσιμπάει ένα κουνούπι και πρήζεται το χέρι τους λες και τα τσίμπησε σκορπιός; Γιατί αρρωσταίνουν όλο και πιο εύκολά, όλο και πιο συχνά;  Γιατί το κυνήγι γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο; Γιατί η φύση γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη; Γιατί από τη γενιά τους κανείς δεν θα φτάσει τα 90 και τα 100 όπως οι προγονοί τους; 
Έπεται και συνέχεια επί του θέματος με περισσότερα στοιχεία αλλά και εφικτές προτάσεις.      S.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου