Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Willkommen πατριωτάκια του εξωτερικού


Ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν το καλοκαίρι είναι το ότι γεμίζουν τα χωριά μας πάλι κόσμο. Έρχονται όλοι να κάνουν διακοπές στην πατρίδα. Βλέπω φίλους που για τους λόγους τους παράτησαν την Ορεστιάδα και μένουν πλέον Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, βλέπω ξαδέρφια που μεγάλωσαν αλλού και βλεπόμαστε μια φορά τα 5 χρόνια, μα πιο πολύ απολαμβάνω να βλέπω τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό εδώ και δυο-τρεις γενιές.
Τους βλαχοντόιτς όπως  τους λένε μερικοί ή τους λαζογερμανούς, όπως τους λένε κάποιοι άλλοι. Εγώ τους λέω Έλληνες πατριώτες, γιατί αυτοί είναι πιο Έλληνες και πιο πατριώτες από τους περισσότερους από μας. Εκτιμούν και σέβονται αυτή τη χώρα περισσότερο από ότι την σεβαστήκαμε εμείς και την αφήσαμε στα χέρια κάποιων ληστών.
Μου αρέσει το στιλ τους και ευγένεια τους, δείγμα του πολιτισμού που τους διδάσκουν στα σχολεία τους. Μου αρέσει που απολαμβάνουν την κάθε στιγμή εδώ στην Ελλάδα και το δείχνουν. Μου αρέσει ο τρόπος που μιλάνε, πραγματικά έχει πολύ γέλιο, ειδικά τα παιδιά που δεν τα ξέρουν και τέλεια τα ελληνικά και τα μιλάνε με μια γερμανική χροιά στην ομιλία τους. Πολύ γέλιο έχουν και οι κοπέλες που είναι όλες μαυρισμένες λες και ήταν δύο μήνες στην Καραιβική. Το μαύρισμά τους προέρχεται από solarium βέβαια. Μου αρέσει που κάποιοι και κάποιες από αυτούς φέρνουν μαζί τους αρραβωνιαστικούς ή φίλους και οι καημένοι παθαίνουν την πλάκα τους με το Ελλαδιστάν μας. Έχει πλάκα ο τρόπος που ντύνονται και κουρεύονται    ( η Γερμανία ποτέ δεν φημίζονταν για το γούστο ή τη μόδα της).
Γελάω πολύ όταν πάνε σε καμία ταβέρνα και τα παιδιά ζητάνε σνίτσελ μιτ πόμες. Τους εκτιμώ γιατί σε αυτές τις δύσκολες εποχές για όλους μας, αυτοί συνεχίζουν να έρχονται και να φέρνουν και κόσμο μαζί τους και να αφήνουν στην αγορά μας τα καλά τους τα γερμανικά τα ευρώ. Τους εκτιμώ γιατί δεν το παίζουν ξένοι, τουρίστες, ανώτεροι, λεφτάδες, ευρωπαίοι, αλλά χαίρονται που είναι εδώ και τρώνε φρέσκα αυγά και ντομάτες από της γιαγιάς το μπαχτσέ. Τους εκτιμώ γιατί είναι προσιτοί και χαμογελαστοί.
Καλά να περάσετε λοιπόν πατριώτες, καλές διακοπές, καλά μπάνια και καλή επιστροφή στις Γερμανίες και στα Βέλγια.    S. 

1 σχόλιο:

  1. Πριν 10 χρονια τα πραματα ηταν πολυ καλυτερα.Ερχοταν τα ξενιτεμενα μας παιδια κ οντως γεμιζαν τα χωρια μας.Τωρα τελευταια ομως ο κοσμος των μεταναστων εχει μειωθει δραματικα κ ειναι απολυτως λογικο.Η πρωτη γενια μεταναστων ειναι πλεον 60 κ 70 χρονών.Οι γονεις τους(τα παππουδια) εχουν φυγει κ ο λογος για να ρθουν στο χωριο δεν υπαρχει πλεον.Τα παιδια τους ειναι πλεον παντρεμενα στο εξωτερικο κ πολλες φορες με μεικτους γαμους.Αυτα δεν εχουν μνημες απο το χωριο κ κοντινους συγγενεις πλεον στον εβρο.Τα εγγονια τους...ειναι σε πιο δυσμοιρη (για μας) κατασταση.Και ερχομαστε στις διακοπες του καλοκαιριου.Που θα παει ο εξ καταγωγης δικος μας εβριτης ΄β γενιας μεταναστης οταν εχει το πολυ 2βδομαδες Urlaub????-Σιγουρα οχι στα Πετρωτα ή στο ποιμενικο.Κ να παει ποιον θα δει,ποιον θα αναγνωρισει?-κανεναν πλεον-θα αδραξει αμυδρες μνημες τις μπαμπου του που ταιζε τα ορνηθια,που τον εφτιανε πλινουδια κ μετα θα παει φυσικα στα καταγαλανα νερα τις χαλκιδικης κτλ ή θα παει απλως κατευθειαν Berlin-Thessaloniki....
    Εβρο μου, πατριδα μου, θυμα του 22, των πολιτικων αποφασεων του 70, και της σημερινης πολιτικης.-Ακομα αιμοραγεις...
    Παρτινουδης Αλεξιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή