Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Για τη θέρμανση στα σχολεία του δήμου Ορεστιάδας

Λίγες ώρες μετά την πανεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Ορεστιάδας, με ζητούμενο την αλληλεγγύη και στόχο την αντίσταση κατά του καθεστώτος που ανταγωνίζεται σε απανθρωπιά και βαρβαρότητα τη χούντα, υπήρξε μια δεύτερη συγκέντρωση, με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Ορεστιάδας, στο πανεπιστήμιο.
Ο λόγος της συγκέντρωσης ήταν η έλλειψη πετρελαίου στο πανεπιστήμιο, τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του δήμου και η προσπάθεια να βρεθεί μια λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα, που όχι πρόβλημα, ούτε καν ως θέμα δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Να μαζεύονται διάφοροι φορείς και συλλογικότητες και να προσπαθούν να σκαρφιστούν μια λύση έτσι ώστε να μην κρυώνουν τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο και κοιτάζουν τα άδεια θρανία (στη θέση που θα έπρεπε να βρίσκονται βιβλία, αλλά βιβλία δεν υπάρχουν); Δεν θα τους επιτρέψουμε να φτάσουν στο σημείο να αναγκάσουν τους γονείς να βάλουν από τη τσέπη τους λεφτά και να γεμίσουν τις σχολικές δεξαμενές με πετρέλαιο. Δεν μπορούν να το φορτώσουν και αυτό στην κρίση. Ειδικά σε ένα δήμο που έχει κατασπαταλήσει (ή έχει "εξαφανίσει") άπειρες φορές δημοτικό χρήμα για να καλύψει τρύπες που δεν υπάρχουν, για να διοργανώσει  10ήμερα και 15ήμερα φεστιβάλ ματαιοδοξίας και εγωκεντρισμού ή γιατί θέτει προτεραιότητες με βάση τα συμφέροντά του (ή τα συμφέροντα του κουμπάρου, του ξαδέρφου, του μπατζανάκη του). Πάνω από όλα η ηθική λένε...
Είναι ηθικό να κάθονται τα παιδιά μέσα στο κρύο και οι καθηγητές να προσπαθούν να κάνουν μάθημα με φυλλάδια; Είναι ηθικό να εκβιάζεις με αυτό τον τρόπο έμμεσα τον γονέα; Είναι ηθικό να φτάνει ο πολίτης και ο γονιός στο σημείο να κάνει συγκεντρώσεις σε παγωμένους διαδρόμους πανεπιστημίων μπας και βρεθεί κάποια λύση πριν αρρωστήσουν τα παιδιά; Δεν είμαστε στην Κρήτη, τα -10 C τα έχουμε για πλάκα κάθε χειμώνα. Και δεν έχουμε χειμώνα που διαρκεί 1-2 μήνες!
Τέλος πάντων, υπήρξε μια πρόταση, που εμένα προσωπικά με εντυπωσίασε, μια πρόταση ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, ανάλογα βέβαια και πόσο πρόθυμος είναι και ο δήμος να βοηθήσει ώστε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο (τι άλλο θέλουν στο κάτω-κάτω, τους γλιτώσαμε από τον κόπο να σκεφτούν οι ίδιοι τους κάποια ιδέα και σε περίπτωση εφαρμογής της να γλιτώσουν και κάποια φράγκα ώστε του χρόνου τα Ορέστεια να διαρκέσουν 1 μήνα και ο Άρδας 2 βδομάδες με καλεσμένες Μπεζεντάκου και Βέρα Λάμπρου...). Την πρόταση δε χρειάζεται να την αναφέρω, απλούστατα γιατί ακόμα είναι μια πρόταση. Αν υπάρξει διάθεση να πάρει σάρκα και οστά, εδώ είμαστε πάλι...

Υ.Γ. Κόσμος πολύς δεν υπήρχε στη συνέλευση.  Ίσως πολλοί να μην το ήξεραν, ίσως οι περισσότεροι να μην ξέρουν καν πόσο άμεσο και σοβαρό είναι το πρόβλημα. Ελπίζω όμως σε μαζικότερη προσέλευση (ειδικά από γονείς) την επόμενη φορά που θα γίνει συνέλευση με αυτό το θέμα. (Κάτι που πιστεύω πως θα γίνει σύντομα και θα υπάρξει καλύτερη και μαζικότερη ενημέρωση.)

1 σχόλιο: